Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Βερίκοκα -1988

Παλαιές Φωτο: Γιώργος Δελής.
   Όπως έχουμε ξαναγράψει τα βερίκοκα ήταν το προϊόν που συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του χωριού μας από τις δεκαετίες του 70 και 80.  
  Την εποχή εκείνη τα βερίκοκα ήταν μόνο ποικιλίας «μπεμπέκου» . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μάζεμα όλης της παραγωγής να γίνεται, λόγω της σχεδόν ταυτόχρονης ωρίμανσης, εντός δέκα περίπου ημερών. Σήμερα με τις πολλές ποικιλίες , που έχουν φυτευτεί, το μάζεμα αρχίζει από τα τέλη Μαΐου (υπερπρώιμα) και διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
   Τότε οι παραγωγοί, με τις αναπόφευκτες οργανωτικές αδυναμίες του νεοϊδρυθέντος Αγροτικού Συνεταιρισμού, έδιναν αγώνα να εξασφαλίσουν κάποιες «κλούβες» και παρακαλούσαν τους εμπόρους, που λόγω προγραμματισμού ή λόγω σκοπιμότητας, αδυνατούσαν να απορροφήσουν μαζικά το προϊόν. Κάποια στιγμή και λόγω Ευρωπαϊκών Κανονισμών άρχισε η λεγόμενη «απόσυρση». Από τα τρακτέρ άδειαζαν τις κλούβες με τα βερίκοκα  στα φορτηγά τα οποία όδευαν και τα άδειαζαν στο Βαθύ Ρέμα . Έτσι τα βερίκοκα αντί να πηγαίνουν στο εμπόριο πήγαινα στα ρέματα δίνοντας στους παραγωγούς μια ελάχιστη τιμή που δεν κάλυπτε ούτε τα έξοδά τους. Έτσι όπως αναφέραμε άρχισε αναγκαστικά, σταδιακά η αντικατάσταση των δένδρων και φυτεύτηκαν  πολλές ποικιλίες. Παράλληλα επιδοτήθηκε και  η εκρίζωση των δένδρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. 
    Για την ιστορία δημοσιεύουμε κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν την περίφημη, τόσο δυσάρεστη όσο και ηθικά απαράδεκτη «απόσυρση» .
                                                       

ΥΓ: Δυστυχώς το Βαθύ Ρέμα και άλλα ρέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανεξέλεγκτοι και παράνομοι αποδέκτες σκουπιδιών , παρά το ότι ο Δήμος έχει συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στις προτεραιότητές του και διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό το κατάλληλο προσωπικό και επαρκή μηχανικό εξοπλισμό. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι αλλάζοντας νοοτροπία. Το απαιτεί το πολιτισμικό επίπεδο του χωριού που ήταν ανέκαθεν υψηλό. Γιατί να πετάξω το παλιό μου  στρώμα στο ρέμα και να μην το βγάλω δίπλα στον κάδο να το παραλάβει το όχημα του Δήμου; Γιατί να μην πετάξω τα παλιά μου βιβλία και τα πλαστικά μπουκάλια και άλλα ανακυκλώσιμα, στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης; Ας μην θεωρούμε μόνο το Δήμο ή τον Π ρόεδρο υπεύθυνο . Η Κλένια είναι κατά κοινή ομολογία ένα απ’ τα πιο καθαρά χωριά του δήμου Κορινθίων. Στο χέρι μας είναι να το καταστήσουμε το καθαρότερο. Και όχι μόνο τον οικισμό, αλλά και ολόκληρο τον χώρο που γεωγραφικά ανήκει στην περιφέρεια Κλένιας. Μπορούμε να το καταφέρουμε  και το αξίζουμε τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας.
  
........




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...