Στο χωριό
μας οι παλιές νοικοκυρές ονόμαζαν δίπλες ένα γλυκό –επιδόρπιο πολύ διαφορετικό
από αυτό που είναι ευρέως διαδεδομένο
σαν δίπλες. Η συνταγή του μοιάζει με το σαραγλί αλλά τα υλικά είναι
διαφορετικά.
Το έφτιαχναν
τις μέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παραθέτουμε την συνταγή όπως μας
την μετέδωσαν προφορικά και από πρόχειρες σημειώσεις.
Στο τέλος της ανάρτησης η συνταγή και σε αγγλικό κείμενο.
Σύνθεση-εκτέλεση συνταγής.
I.Βασιλοπούλου-Δελή.
Φωτο: Γ.Δελής.
I.Βασιλοπούλου-Δελή.
Φωτο: Γ.Δελής.
Υλικά
για την ζύμη:
Υλικά για το σιρόπι:
1 Kg αλεύρι 1,5 κούπες
ζάχαρη
1 κούπα(200ml)
λάδι 3 κουταλ. της σούπας μέλι ή μισή κούπα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
500-600 ml νερό
2 αυγά
αλάτι χλιαρό νερό
Υλικά
για την γέμιση: Θα χρειαστούμε:
300 γρ.
τριμμένα καρύδια Πλάστη για το φύλο
200 γρ.
τριμμένα αμύγδαλα Λεπτή βέργα-πλάστη διαμέτρ. 1cm περίπ.
3 κουταλιές
της σούπας σουσάμι Πινέλο κουζίνας
2 κουταλιές
της σούπας ζάχαρη Λάδι για επάλειψη
1 κουταλάκι
του γλυκού σκόνη κανέλας Ταψί
ηλεκτρικής κουζίνας
1/3
κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλου
Εκτέλεση:
Παρασκευή
της γέμισης:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά της
γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε
καλά για να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Παρασκευή
της ζύμης και των διπλών:
Ρίχνουμε το
αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε το λάδι ,τα αυγά, το ξύδι, το αλάτι και
τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό όσο χρειάζεται ζυμώνοντας
για 10 περίπου λεπτά ώστε να σχηματισθεί μια μαλακιά λεία ζύμη.
Αφήνουμε την
ζύμη σκεπασμένη στην λεκάνη να “ξεκουραστεί” σε θερμοκρασία δωματίου για μια
ώρα περίπου.
Εν συνεχεία
χωρίζουμε την ζύμη σε 10 περίπου τμήματα φτιάχνοντας μπαλάκια.
Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια (με αλεύρι ή νισεστέ) τοποθετούμε το μπαλάκι
και ανοίγουμε ένα φύλλο με το πλάστη διαμέτρου περίπου 50 cm. Το αλείφουμε με λίγο λάδι
και απλώνουμε επάνω μια ελαφριά στρώση γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο με την
γέμιση γύρω γύρω από την λεπτή βέργα. Σουρώνουμε το φύλλο στην βέργα και το
τοποθετούμε στο ταψί τραβώντας-βγάζοντας την βέργα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
Αλείφουμε με λάδι απέξω τις δίπλες τις
ψεκάζουμε με νερό και τις κόβουμε σε μεγέθη τις αρεσκείας μας (συνήθως 5cm)
Προσθέτουμε τα υλικά για το
σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και τα
ανακατεύουμε συνεχώς για 3-5 λεπτά έως ότου διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη και το
μίγμα γίνει διαυγές.
Ρίχνουμε το
ζεστό σιρόπι στο ταψί με τις δίπλες όταν έχουν κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου
ή εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε κρύο το σιρόπι στις ζεστές δίπλες όταν τις
βγάλουμε από το φούρνο. Δηλαδή ένα από τα δύο ,σιρόπι ή δίπλες πρέπει να είναι
ζεστό και το άλλο κρύο.
Το σιρόπι πρέπει να σκεπάζει τις δίπλες.
Το σιρόπι πρέπει να σκεπάζει τις δίπλες.
Συμβουλές:
-Όση ζύμη δεν χρησιμοποιούμε μπορούμε να την τυλίξουμε σε μια πλαστική μεμβράνη και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα. Πριν την χρησιμοποιήσουμε την επαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
-Όση ζύμη δεν χρησιμοποιούμε μπορούμε να την τυλίξουμε σε μια πλαστική μεμβράνη και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα. Πριν την χρησιμοποιήσουμε την επαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
-Μπορείτε να
προσθέσετε όσο σιρόπι σας αρέσει ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας που
προτιμάτε.
-Αν
απορροφηθεί το σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο αφού το ζεστάνουμε για να
γίνουν οι δίπλες πιο μαλακές.
-Οι παλιές
νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν ξυλόφουρνο
και είχαν μεγάλα στρογγυλά ταψιά έστρωναν τις δίπλες
σε ελικοειδή μορφή.
Και η συνταγή όπως δημοσιεύθηκε στην Αγγλία σε ειδικό έντυπο παραδοσιακών συνταγών από διάφορες χώρες.
Και η συνταγή όπως δημοσιεύθηκε στην Αγγλία σε ειδικό έντυπο παραδοσιακών συνταγών από διάφορες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου