Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Οξυά Καρδίτσας, Το Ηλιακό ρολόι της.



   Όταν η φαντασία και η τέχνη συναντούν τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, μπορούν να γίνουν κομψοτεχνήματα, που σίγουρα θα εμπνέουν τις επερχόμενες γενιές, όπως το ηλιακό ρολόι που σχεδίασε, χάραξε και επέβλεψε την εγκατάστασή του στην Οξυά Καρδίτσας τον φετινό Σεπτέμβρη ο συγχωριανός μας Ντίνος Κορδώσης.
   Είναι το τέταρτο ηλιακό ρολόι που εγκαθιστά ο συγχωριανός μας (Κλένια 2,Δράμα,Οξυά Καρδίτσας) και κάθε ένα έχει το δικό του ύφος.
   Η εγκατάσταση έγινε στο χώρο του λαογραφικού μουσείου της Οξυάς, όπου πριν κάποια χρόνια λειτουργούσε ένα απ' τα  δημοτικά σχολεία της, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας «Ο Άγιος Δημήτριος». Πρόκειται για ένα αετόμορφο, επιπεδοσκαφοειδές-πολικό ηλιακό ρολόι, εντελώς  πρωτότυπο. Η ωρολογόπλακα και η βάση είναι διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις που φιλοτέχνησε ο Κώστας Δ. Μπλέτσας, γνωστός στους συγχωριανούς μας από την επιτυχημένη συμμετοχή του (Αμερικάνος το 2016, γέρο - Θανάσης Γαρδούμπας το 2017) στη θεατρική ομάδα των απανταχού Οξυωτών που συμμετείχε στο 3ο και 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλένιας . Στην εκδήλωση της παρουσίασης παρέστησαν και παιδιά του Δημοτικού σχολείου Μαυροματίου τα οποία έδωσαν μια ξεχωριστή νότα και συγκίνησαν τους παρισταμένους, που άκουσαν να ξανασημαίνει  το κουδούνι του σχολείου στο οποίο φοίτησαν.
   Ο συγχωριανός μας μίλησε στους παρευρισκομένους  για την χρήση των ηλιακών ρολογιών στον αρχαίο κόσμο και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα και εξήγησε στους μικρούς μαθητές τη λειτουργία του Ηλιακού ρολογιού της Οξυάς, ενώ  ο Κώστας Μπλέτσας  αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του για τη φιλοτέχνηση των ανάγλυφων παραστάσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...