Έρευνα: Γιώργος Δελής.
Επεξεργασία-αντιστοίχηση φωτο : Βασίλης Δελής.
Από τα αρχεία Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) ανασύρουμε μία αεροφωτογραφία της περιοχής μας που σημειώνεται ότι έχει ληφθεί το 1938. Συγκρίνοντάς την με τα σημερινά δεδομένα των χαρτών Google συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είναι τραβηγμένη από ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων. Η φωτογραφία παρόλο που έχει ψηφιοποιηθεί σε υψηλή ανάλυση όταν κάνουμε μεγέθυνση λίγα πράγματα διακρίνονται. Είναι αρκετά όμως για να παρατηρήσουμε την γεωγραφία της περιοχής και την οικιστική εξέλιξη μέσα στα ογδόντα χρόνια που πέρασαν από τότε.
Στην αρχική αεροφωτογραφία αλλά και στις επιμέρους αντιστοιχήσαμε την σημερινή κατάσταση όπως προκύπτει από τις αεροφωτογραφίες της Google. Ακόμη στην αρχική φωτογραφία της ΓΥΣσημειώνουμε με (Κ) Κλένια και (Χ) Χιλιομόδι για τον εντοπισμό της θέσης των δύο χωριών ώστε ο αναγνώστης μεγεθύνοντας την φωτογραφία να προσανατολισθεί ευκολότερα κατά την αναζήτηση περισσότερων θέσεων και στοιχείων. Στις επόμενες φωτογραφίες απομονώσαμε και μεγεθύναμε τις θέσεις των δύο χωριών για να συγκρίνουμε το δυνατόν την παλιά κατάσταση με την σημερινή.
Στην αεροφωτογραφία της Κλένιας η βασική παρατήρηση είναι ότι τα σπίτια του χωριού μας τότε βρίσκονταν νότια του δρόμου που οδηγεί από την πλατεία προς το πηγαδάκι – Φλεβάρη κτλ. Το σχολείο και το νεκροταφείο βρίσκονται έξωθεν και μακράν του οικιστικού ιστού. Ακόμη ο Ξερόκαμπος δικαιολογούσε… το όνομά του αφού τα μόνα δέντρα που είχε ήταν κάποιες γκορτσές.
Αντίστοιχα στο Χιλιομόδι βλέπουμε ότι τα σπίτια ήταν βόρεια του δρόμου που οδηγεί προς τη Φανερωμένη.Ο σιδηροδρομικός σταθμός και το νεκροταφείο ήταν πολύ έξω από το χωριό.
Παρατηρούμε ότι τα χωριά ήταν μικρά, λίγα σπίτια και πολλά από αυτά διάσπαρτα στα σημεία που αργότερα επεκτάθηκε η οικιστική ζώνη. Ακόμη πιο προσεκτικά θα εντοπίσουμε τα λίγα σπίτια των Αθηκίων και τα ελάχιστα του Κουταλά. ο βασικό οδικό δίκτυο παραμένει από τότε με πολλές βελτιώσεις στην οριοθέτησή του. Φυσικά τότε ήταν χωματόδρομοι. (Με κλικ στις φωτογραφίες μπορεί κάποιος να μεγεθύνει και να εντοπίσει σημεία που ενδιαφέρουν)
Δυστυχώς όπως αναφέραμε η ανάλυση και η καθαρότητα της αεροφωτογραφίας δεν μας επιτρέπει να δούμε λεπτομέρειες, αλλά η συνολική εικόνα μας θυμίζει το παρελθόν και την γεωγραφική-οικιστική εξέλιξη της περιοχής.
Σημείωση: Η φωτογραφία της ΓΥΣ έχει αναρτηθεί με ανάλυση στο 1/5 της αρχικής για λόγους οικονομίας του διαδικτύου .Εάν κάποιος επιθυμεί την αρχική ανάλυση ευχαρίστως να την αποστείλουμε με email.
Φωτογραφία Γεωγραφ. Υπηρ.Στρατού.Φωτογραφία Google σήμερα.Κλένια, φωτογραφία ΓΥΣ.Κλένια, Google σήμερα.
Κλένια, τότε και τώρα.Χιλιομόδι, φωτογραφία ΓΥΣ.Χιλιομόδι,Google σήμερα.Χιλιομόδι τότε και τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου