Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Κοίμησις της Θεοτόκου


Έρευνα : Γιώργος Δελής

Tο Δεκαπενταύγουστο η Κλένια  θα εορτάσει με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια την Κοίμηση της Θεοτόκου, πολιούχο και προστάτιδα  του χωριού.

   Για την ιστορία του ναού της Παναγίας  από το εξαιρετικό βιβλίο: Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΩΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19ος  – 20ός  Αιώνας τόμος Β΄, των ερευνητών συγγραφέων: Ξενοφώντα  Ηλία και Ζωής Ηλία διαβάζουμε:
Κοίμησις της Θεοτόκου: Υπήρχε μικρός ναΐσκος, τον οποίο κατεδάφισαν οι κάτοικοι και στη θέση του κτίστηκε ο νέος και μεγαλοπρεπέστατος μητροπολιτικός ναός, που εγκαινιάστηκε στις 27.9.1970 από το Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμονα. Είναι βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλλου, ωραιότατος και επιβλητικός και περατώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αφότου ξανάρχισαν οι εργασίες, που πριν από καιρό είχαν διακοπεί. Τιμάται στις 15 Αυγούστου. Σε μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται «Ο Ι.Ν. ‘Κοίμησις της Θεοτόκου’ εγκαινιάστηκε από το Σεβασμιώτατο Παντελεήμονα στις 27.9.1970. Ιερεύς Π. Καλαράς».
Εκεί μέχρι το 1925 ήταν το Νεκροταφείο του χωριού. Έκτοτε μετεφέρθη αριστερά όπως βγαίνουμε από το χωριό προς το Αγιονόρι στο παρεκκλήσιο Άγιος Ιωάννης.

   Άλλες πληροφορίες για την ιστορία της εκκλησίας παίρνουμε από την περιοδική έκδοση ΙΣΤΟΡΙΚΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ τόμος όγδοος 2000 που εκδίδει ο συγχωριανός μας Μ.Σ.Κορδώσης  καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από την εν λόγω έκδοση σταχυολογούμε:
 …Στην Κάτω Κλένια  ο πρώτος ναός που χτίστηκε μέσα στο χωριό ήταν εκείνος της Παναγίας που γκρεμίσθηκε τελευταία για να χτιστεί η σημερινή μεγάλη εκκλησία . Ο ναός της Παναγίας ήταν σχετικά μικρός , χωρίς τοιχογραφίες. Ο χώρος έξω εχρησιμοποιείτο ως νεκροταφείο, πράγμα που δείχνει ότι την εποχή που χτίστηκε ο ναός πρέπει ουσιαστικά να βρισκόταν έξω από το χωριό. Η ανέγερση του (Κάτω) Αγιάννη πριν από 80 περίπου χρόνια, όπου μεταφέρθηκε το νεκροταφείο, δείχνει, έμμεσα, ότι τότε το χωριό είχε κατέβει πολύ προς τα κάτω και το νεκροταφείο της Παναγίας βρισκόταν πια μέσα στο οικισμό.
…(από αφηγήσεις)  Θυμήθηκα το χωριό να έχει 80 οικογένειες, συν αυτές που ήρθαν από την Πάνω Κλένια. Το κέντρο του χωριού ήταν στον Άη Γιώργη.  Το νεκροταφείο ήταν η Παναγία. Πήγε στον Αγιάννη το 1926. Κάτω από την Παναγία δεν υπήρχαν σπίτια .Ήταν καλογερικά. Η Παναγία ήταν καλογερική. Γκρεμίστηκε στα χρόνια της κατοχής  την διόρθωσαν και την ξανασκέπασαν.
…(παρατήρηση συγγραφέα) Η Κάτω Κλένια  ως της αρχές του 20ού  αιώνα δεν είχε επεκταθεί κάτω (βόρεια ) από την εκκλησία της Παναγίας η οποία αφού βρισκόταν στην άκρη της χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο .Αν ανήκε πράγματι στην μονή Φανερωμένης, ίσως πρέπει να ταυτιστεί  με την εκκλησία που αναφέρεται στα έγγραφα της ιδίας μονής ,μαζί με το διπλανό αλώνι.

Στο site της Ιεράς Μητροπόλεως  Κορίνθου αναφέρεται:
   Ο ευμεγέθης, περίλαμπρος και περικαλλής Ιερός Ναός της κώμης της Κλένιας εβρίσκεται κτισμένος επί υψιπέδου εις περίοπτον  θέσιν καλουμένην «Αλώνια». Ή ώριξις των θεμελίων ήρχισε κατά το  έτος 1964 τη ευλογεία του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Προκοπίου, εφημερεύοντος του πρεσβυτέρου π. Καλλαρά Παναγιώτου. Η πρώτη θεία λειτουργία ετελέσθη  την 15ην Αυγούστου 1969 κατά την εορτήν του ναού. Τα εγκαίνια έλαβον χώραν τον Σεπτέμβριον του έτους 1970 υπό του Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος  Καρανικόλα. Διατελέσαντες εφημέριοι: πατήρ Καλλαράς Παναγιώτης και Δρόσος Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...