Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Κατασκευές εκθεμάτων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.



Τα πρώτα εκθέματα της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του συγχωριανού μας Ντίνου Κορδώση κατασκευάστηκαν το 2006 με αφορμή θεατρική παράσταση σχετική με τα νεανικά χρόνια του μακρινού μας προγόνου Αρχιμήδη του Συρακούσιου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις Συρακούσες αποίκησαν Κορίνθιοι και Τενεάτες, οι τελευταίοι μάλιστα υπερτερούσαν σε ποσοστό. Στη συνέχεια η συλλογή εμπλουτίστηκε και τα σχολικά έτη 2011-12 και 2012-13 εκτέθηκε στο πεντηκοστό ένατο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών, όπου την επισκέπτονταν κυρίως σχολεία.
   Μετά την αποχώρηση του κατασκευαστή τους απ' την εκπαίδευση, τα εκθέματα στις 12 Σεπτέμβρη 2013 μεταφέρθηκαν από το Δήμο Κορινθίων σε αποθήκη, προκειμένου η έκθεση να στεγαστεί στην αίθουσα αναμονής του ΟΣΕ η οποία επρόκειτο να επισκευασθεί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η έκθεση παραμένει ανενεργή.  Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα λειτουργήσει, για να εμπλουτιστεί περαιτέρω και να γίνει ένας ακόμα πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν οι νέοι μας το πόσο προχωρημένοι ήσαν τεχνολογικά οι πρόγονοί τους, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της "κρίσιμης μάζας" για την τεχνολογική έκρηξη του σήμερα, προέρχεται από την παρακαταθήκη εκείνων. 
   Παραθέτουμε μερικά από τα εκπληκτικά αυτά εκθέματα…
   Ο κοχλίας του Αρχιμήδη ή υδρόβιδα.
Κατασκευή του Αρχιμήδη σε νεαρή ηλικία. Πρόκειται για αντλία που χρησιμοποιήθηκε για άντληση νερού από μικρά βάθη. (ποτάμια, λίμνες κ.τ.λ ) Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε κάποια μέρη της Αιγύπτου.

   Το Αρχαίο οδόμετρο.
Πρόκειται για μετρητή χερσαίων αποστάσεων αντίστοιχη με το αναλογικό ταξίμετρο. Το τοποθετούσαν πάνω σε άμαξα και συνέδεαν το σύστημα των οδοντωτών τροχών που περιείχε με έναν απ' τους τροχούς της άμαξας, ή είχε δικούς του τροχούς σαν αμαξίδιο και το έσερναν πίσω απ' αυτή. Την απόσταση μετρούσαν σε στάδια οι Έλληνες και σε Ρωμαϊκά μίλια οι Ρωμαίοι.
   Αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα.
Σε πρώτο πλάνο το μονόχορδο του Πυθαγόρα. Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Λύρα, Βάρβιτος και δυο κιθάρες. Επάνω η σύριγγα του Πανός κι ο διπλός αυλός.
    Μπρούτζινα φορητά Ηλιακά ρολόγια. 
 Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Κυλινδρικό φωτεινής κηλίδας, σφαιρικό,  Ισημερινό, κυλινδρικό.



   Το μάγγανο του Φίλωνα του Βυζαντίου.
Ήταν ο πρόγονος του μαγγανοπήγαδου. Με τη βοήθεια  πρισματικού τυμπάνου που ήταν εφοδιασμένο με μηχανισμό γραναζιών, περιστρεφόταν ταινία με κάδους αρθρωμένους κατά διαστήματα, η οποία βυθιζόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νερό. Χρησιμοποιούταν για άντληση από μεγαλύτερα βάθη. Ως κινητήρια δύναμη χρησιμοποιούσαν υποζύγια. 
   Ο αντλητικός μηχανισμός της Περαχώρας Κορινθίας.
Επρόκειτο για ένα τροχό διαμέτρου 6 περίπου μέτρων με κάδους, που κινείτο με υποζύγια. Ήταν εφοδιασμένος με μηχανισμό  γραναζιών και χρησιμοποιούταν για άντληση από μικρό βάθος
  Μια εκδοχή για έναν απ' τους μεγάλους καταπέλτες του Αρχιμήδη.
Μπορούσε να εκτοξεύσει βολίδα τριών ταλάντων ( Το τάλαντο ήταν περίπου28 κιλά) σε απόσταση 400 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκαν για την άμυνα των Συρακουσών ενάντια στους Ρωμαίους. Η ενέργεια της εκτόξευσης αποθηκευόταν σε συνεστραμμένα σχοινιά με τη βοήθεια τροχαλιών και βαρούλκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...