Πλησιάζει η περίοδος του μαζέματος των ελιών. Πολλοί θα μαζέψουμε και λίγες ελιές πράσινες ή ώριμες μαύρες, που θα τις φτιάξουμε για φαγώσιμες και θα τις έχουμε όλο το χρόνο στο τραπέζι μας. Ο τρόπος που θα περιγράψουμε είναι ο σπιτικός, που έφτιαχναν οι γονείς μας. Εμείς στο χωριό μας χρησιμοποιούμε ελιές τύπου "μανάκι". Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσουμε άλλου είδους ελιές δεν θα γίνουν. Απλώς μπορεί να χρειαστεί μερική τροποποίηση της συνταγής και βέβαια παίζει ρόλο η προτίμηση μας στις γεύσεις (πικρές, αλμυρές κτλ).
Καταρχάς
για 5 κιλά περίπου ελιές ώριμες
μαύρες θα χρησιμοποιήσουμε
1 έως 1,5 κιλά χοντρό αλάτι νούμερο 2. Μπορούμε
να χρησιμοποιήσουμε και νούμερο 3 αλλά το νούμερο 2 απλώνεται καλύτερα επάνω
στις ελιές.
Πλένουμε τις ελιές μία δυο φορές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν, χωρίς να στεγνώσουν όμως, για να απλωθεί καλύτερα το
αλάτι στην επιφάνειά τους. Εν συνεχεία τις βάζουμε σε
μία πάνινη θήκη μαξιλαριού και ρίχνουμε το αλάτι. Στις
φωτογραφίες φαίνεται πως πρέπει να καλύπτονται. Αν βάλουμε λιγότερο αλάτι θέλουν τακτικά έλεγχο να μη μουχλιάσουν.
Δένουμε το μαξιλάρι και
το τοποθετούμε πάνω σε μία λεκάνη σε δροσερό μέρος. Οι ελιές σε δυο-τρεις μέρες αρχίζουν να βγάζουν υγρά. Ανακινούμε το μαξιλάρι, στην αρχή κάθε μια-δυο μέρες και αργότερα σε πιο αραιά χρονικά
διαστήματα. Ελέγχουμε να έχουν πάντα αλάτι. Αυτό διαρκεί κατά μέσο όρο ένα μήνα και εξαρτάται από τις προτιμήσεις
μας στην γεύση και την ωριμότητα των
ελιών. Μετά την
τρίτη εβδομάδα τις δοκιμάζουμε και όταν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα αρχίζουμε
τη διαδικασία τακτοποίησης -
αποθήκευσης.
Συμβουλές: στο τελικό στάδιο μπορούμε να ρίξουμε στο βαρελάκι και λίγο θυμάρι θρούμπι που λειτουργεί σαν αντιβακτηριδιακό αλλά και σαν άρωμα ή ακόμη και ρίγανη.
Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε μας δίνουν μία εικόνα της πορείας που περιγράφουμε και ακολουθούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου