Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Απόκριες στην Κλένια.

 
   Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και φέτος δεν θα εορτάσουμε τις Απόκριες με τον παραδοσιακό τρόπο. Η πανδημία έχει φέρει πλέον πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Η καθημερινή μας συμπεριφορά οι κοινωνικές σχέσεις, οι περιορισμοί και ο φόβος έχουν δώσει άλλη μορφή σε όλα.
   Το Καρναβάλι της Κλένιας την Καθαρή Δευτέρα ήταν ξακουστό. Παλιά τις δεκαετίες του 50 και 60, που δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι και τα τεχνικά μέσα, οι συγχωριανοί μας είχαν μία τρομερή εφευρετικότητα. Με αυτοσχέδια άρματα και μάλιστα με ζώα, γαϊδούρια, μουλάρια κτλ. (δεν υπήρχαν τότε τρακτέρ και αυτοκίνητα), με φτηνά υλικά ντυνόντουσαν  μασκαράδες και με πηγαίο κέφι συμμετείχαν και  διασκέδαζαν όλοι. Το αποκορύφωμα ήταν, μετά την παρέλαση το απόγευμα στην πλατεία, η σάτιρα και η διακωμώδηση της πολιτικής, του χωριού και των κατοίκων κτλ. που απήγγειλε ο Γ. Σκούπας, ο εργολάβος, ( δεν υπήρχε τότε ο νόμος προστασίας προσωπικών δεδομένων και όλοι έμπαιναν στο στόχαστρο).  Η κοσμοσυρροή από επισκέπτες  ήταν άνευ προηγουμένου. Το κέφι ο χορός στην πλατεία και το ξεφάντωμα με παραδοσιακή μουσική τραβούσε μέχρι αργά. Μετέπειτα στα χρόνια της επταετίας το καρναβάλι ατόνησε και σταμάτησε για να επανέλθει  αργότερα. Η παρέλαση “μηχανοποιήθηκε”.  Δεν υπήρχαν πλέον και ζώα,μόνο κανένα γαϊδουράκι, που αποτελούσε και την ατραξιόν. Εξακολουθούσε όμως πάντα να προσελκύει κόσμο και να δημιουργεί κέφι και οι συγχωριανοί μας να διασκεδάζουν. Σιγά-σιγά με το χρόνο άρχισαν και τα διπλανά χωριά να μιμούνται το καρναβάλι μας.
   Η νέα γενιά έδωσε πιο σύγχρονη μορφή με την  βοήθεια και οργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακολουθώντας τον “εκσυγχρονισμό” τώρα γίνονται την Κυριακή. Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση οι εκδηλώσεις συνέχισαν να γίνονται με μία πιο τυποποιημένη μορφή. Η  προσέλευση  του κόσμου δεν “πιάνει” τις παλιές δόξες του. Θες τα καρναβάλια των διπλανών χωριών,  όπως αναφέραμε, θες ότι ο κόσμος διασκεδάζει και τον υπόλοιπο καιρό χωρίς να περιμένει τα πανηγύρια, όλα συνετέλεσαν σε μία τυποποιημένη και εθιμοτυπική  μορφή των εκδηλώσεων.
   Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας έχουμε αναδείξει και θυμίσει στιγμές από τα σατιρικά δρώμενα  της Κλένιας το 1917 ΕΔΩ, και το 1918 ΕΔΩ.
   Σήμερα μερικές φωτογραφίες από την Καθαρή Δευτέρα του 2000 μας δίνουν τον τόνο των μασκαράδων.Ακόμη ένα μικρό ερασιτεχνικό βίντεο μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή που πολλοί θα αναγνωρίσουν το εαυτό τους. Δείτε το κάνοντας κλικ ΕΔΩ VIDEO.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...