Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ρυζόγαλο.

    Το ρυζόγαλο είναι ένας καλός τρόπος να απολαύσετε το ρύζι μέσα από την ζαχαροπλαστική. Κύρια συστατικά του είναι το ρύζι το γάλα και η ζάχαρη. Σε κάποιες χώρες του Βορρά (Σουηδία, Νορβηγία Δανία)  έχουν το ρυζόγαλο σαν Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του επί Τουρκοκρατίας και το καταναλώνουμε πασπαλίζοντάς το με κανέλα. Θεωρείται ένα καλό επιδόρπιο και οι διατροφικές πληροφορίες του δείχνουν ότι, σχετικά με άλλες επιλογές π.χ. παγωτού, έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (αναλόγως βέβαια και την συνταγή που ακολουθούμε). Παραθέτουμε την Βασική συνταγή όπως το έφτιαχναν οι μανάδες μας.

 Υλικά για 7-8 μερίδες

Μία (1) κούπα ρύζι γλασέ,
Τρεις (3) κούπες νερό,
Τρεις (3) κούπες γάλα,
Μισή (½ ) κούπα γάλα, ξεχωριστά,
Τρία τέταρτα (¾)της κούπας ζάχαρη,
Μία πρέζα αλάτι,
Μία κάψουλα βανίλια εμπορίου ή βιολογική.
1 ξυλαράκι κανέλα,
Μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ,
 Κανέλα σκόνη για το σερβίρισμα,

Εκτέλεση

  Πλένουμε καλά το ρύζι και το βράζουμε με το νερό και το αλάτι σε μία μικρή κατσαρόλα για 15-20 περίπου λεπτά μέχρι να απορροφήσει  όλο το νερό. Το δοκιμάζουμε να έχει βράσει καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Προς το τέλος του βρασίματος θέλει συχνό ανακάτεμα για να μην κολλήσει.
   Στο μεσοδιάστημα  σε μεγαλύτερη κατσαρόλα στο άλλο μάτι της κουζίνας σιγοβράζουμε τις τρεις κούπες γάλα με το ξυλαράκι της κανέλας ανακατεύοντας να μην κολλήσει και  με προσοχή να μην χυθεί γιατί θα φουσκώσει. Όταν βράσει προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι. Aνακατεύουμε και βράζουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά για 10 περίπου λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Στο τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια. Εν συνεχεία  διαλύουμε το κορν φλάουερ στην μισή κούπα με το κρύο γάλα και το προσθέτουμε και αυτό συνεχίζοντας το βράσιμο του μίγματος για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει και να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες.Το μίγμα γίνεται πλέον παχύρευστο και κρεμώδες.
   Το αποσύρουμε από την φωτιά και το μοιράζουμε σε μπολάκια.
   Όταν κρυώσει τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
   Τρώγεται ζεστό ή κρύο. Όταν  σερβίρεται τοπασπαλίζουμε με την σκόνη κανέλας.

 Οδηγίες

1.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρύζι καρολίνα.
2.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  καστανό ρύζι ολικής αλέσεως αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις βιταμίνες τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που έχει το ρύζι. Καλό είναι να δοκιμάσουμε καταρχάς μισό καστανό, μισό λευκό ρύζι γιατί η γεύση του καστανού είναι εντελώς διαφορετική, όπως και ο χρόνος βρασίματος.
3.  Μπορούμε να βελτιώσουμε τη γεύση προσθέτοντας δύο μπιλάκια μαστίχας Χίου 1-2 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο του ρυζιού. Περισσότερα θα αλλάξουν εντελώς τη γεύση.
4.  Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης στο ρύζι μία μικρή φλούδα αποξηραμένου πορτοκαλιού.
5.  Αυξομειώνοντας  την ποσότητα της ζάχαρης  ρυθμίζουμε και την γλυκύτητα του ρυζόγαλου.
6.  Αυξομειώνοντας την ποσότητα του γάλακτος ή του ρυζιού αντίστοιχα θα ρυθμίσουμε το πόσο κρεμώδες θέλουμε να είναι .Θέμα προτίμησης.
7.  Αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη βιολογικής βανίλιας θέλει καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί.
8.  Απαιτείται συχνό  ανακάτεμα σε όλα τα στάδια και ο έλεγχος για να μην κολλήσουν. 

Η παραπάνω συνταγή είναι κλασική και δοκιμασμένη από παλιά. Πέραν αυτής η πρόσθεση, φρούτων, καρπών, χυμών κτλ. από άπειρες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο,  είναι θέμα προτίμησης και φυσικά απαιτεί προσοχή και δοκιμή για να μην αλλοιώνεται η αυθεντική γεύση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...